Assalamualaikum
Hai
I only have 2 days . EP . Nope ! Sehari agik di Miri then pegi KK
Oh malasssssssss nya nak balit Poli .
Normal lah kan "Student Hormon" , bila dah habis cuti semua malas .. Yes im student . You too ! hihi
"Nunuy bring Kek Lapis Sarawak "
"Nunuy nanti balik KK bawa Kek Lapis Sarawak"
"Nunuy mau Kek Lapis Sarawak"
And im just like "hey how about me ? u dont want me kah ?"
HAHAHA . Nonsense . Kidding mehhh .
Again, normal and macam ada cap mohor di dahi . Kalau org Sarawak mesti famous dgn KEK LAPIS SARAWAK . ahaxxx ! kan ? kan ? kan ?
So, i decide to make it by myself . Org padah, air tangan sendirik polah agik puas hati .
Ya, i agree w/ that . Bajet gik lah kalau kita polah kedirik dari buy at the shop .
I make it two cake . KEK LUMUT & KEK LAPIS EVER GREEN
But to night i just make one only, Kek Lumut . Sbb dah aher . The other one me polah esok .
Here we go ..................
KEK LUMUT (kukus)
Bahan-bahan:
- Gula 1 1/2 gelas
- 16 0z Mentega (454 gm)
*If ktk org mok kek tahan lamak and lembut JANGAN GUNA PLANTA . Guna ButterCup ok :)
- 10 biji telur
- 2 1/2 gelas Roti Marie @ Tepung Gandum
* kmk polah pakey T.Gandum . But its up to u mok pakey R.Marie @ T.Gandum . Tpi klu pakey R. Marie makesure bland biar hancor
- 1 bungkus kecil Horlick
- 1 tin Susu Manis (kecik)
- 1 tin Serikaya (kecik)
- 1 sudu Esen Vanilla
- Pewarna Hijau
Cara polah:
Before kita polah, lebih bait sediakan air kukus . Jerangkan (btol kah ??)
Supaya kelak sik senggaut .
Pukul Mentega dgn Gula .
Masok kan telur satu per satu . Eboh engkah sekali gus . Cgek cgek ok ;)
Masok kan Serikaya, Susu manis, T.Gandum, Horlicks, Vanilla, Pewarna Hijau ..
And again, jangan engkah sekali gus . Step by step ok :)
Senang kan ??
But !!
1) kalau mok nampak kek kacak sik pecah, adun kan adunan dgn cgek way jak .
2) Pewarna hijau, TUANG SEMUA . Jgn tinggal sisa baki . Sbb makin hijo makin kacak .
alahai, im so sorry . Sik dapat nak ambik gambar masa polah ya sbb my sister sik suroh . kempang ati !! jadi gambar sikit jak . ya pun curi-curi . jo jad . pfft .
tok lah rupa Kek Lumut bila dah engkah pewarna
Engkah sebotol pewarna ya ok
tok kmk guna loyang 8 x 8
sapukan sisa mentega dekat loyang supaya kek sik melekat
Yg warna putih ya, ya kertas minyak .
Masok kan adunan tadik dalam loyang
then tutupkan guna plastik and ikat .
Function plastik tok, supaya air atau wap sik masok dalam kek :)
Jadi tunggu 4 jam . Bila dah 4 jam kukus, biarkan kek ya sejok baruk potong ..
Tapi sorry again, sik dapat nak post kat ctok gambar Kek Lumut yg dah siap
Mun mok tangga hasil nya, jum g IG kmk
Selamat Mencuba :)
Sebelom ya
NAH !!
Muka seharian berjalan mencari barang and bayar Yuran
Yuran pun pasal lah tokkkkkkk
No comments:
Post a Comment